Bunicuța din Apuseni cu 15 lei indemnizație pe lună

0

Sat Fântânele, 10 km distanță de Comuna Ceru Băcăinţi, județ Alba.

O găsim pe Jurj Fica, bunicuța care trăiește într-un cătun din Munții Apuseni, de 73 de ani, de când s-a născut. În ciuda greutăților și a povarei pe care o poartă cu mândrie pe umeri, încă găsește puterea să zâmbească.

Rămasă văduvă în urmă cu șase ani și jumătate, se descurcă cum poate cu indemnizația de doar 15 lei pe care o primește de la statul român. Are o vacă, un cal şi câteva găini, de altfel, majoritatea oamenilor din zonă trăiesc din agricultură şi din creşterea animalelor.

Cazul femeii a fost prezentat la emisiunea Izolați în România de la TVR, iar ulterior Buni Fica a ajuns în atenția Ministrului Muncii Violeta Alexandru, care a promis că îi va rezolva problema, în sensul în care nu i s-a actualizat indemnizația după soțul decedat, pentru fiecare lună din stagiul militar efectuat de acesta în cadrul detașamentelor de muncă din cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961.

Violeta Alexandru spune că, din păcate, acest caz nu este unul singular, la o primă estimare, rezultă că sunt peste 1.000 de persoane cărora statul le datorează bani.

„Între timp doamnei i se plătesc banii datorați. Pentru toată perioada din 2016 de la actualizarea cuantumului indemnizației”, conchide Violeta Alexandru, Ministrul Muncii.

Împreună cu Antonia Moga, voluntarul Asociației „Primește și Dăruiește” am dedicat acestui caz șase ore și am parcurs distanța de 340 km (dus-întors), pentru a-i mulțumi Bunicii Fica pentru exemplul și modelul de viață pe care ni-l oferă fiecăruia dintre noi, oferindu-i alimente de care are atâta nevoie, mai ales acum, în prag de iarnă.

Aici, o amplă galerie foto!

Mulțumim pe această cale pentru spijin, Trif Ioan (primarul Comunei Ceru Băcăinţi), Vasile Sorin Muntean și Borza Ovidiu pentru transport.

Comuna Ceru Băcăinţi este amplasată pe versanţii sudici ai Munţilor Apuseni, într-un cadrul natural spectaculos şi are în componenţă 10 sate şi cătune. Viezuri este cel mai îndepărtat sat, la 15 kilometri de centrul comunei, respectiv la peste 1.000 de metri altitudine, şi are doar 6 locuitori.

Daniel Dăbăcan – Președintele Asociației „Primește și Dăruiește”

Duminică, 8 noiembrie, 2020.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ